sâmbătă, 24 aprilie 2010

CORELATIA DINTRE EMOTII SI SANATATE

Exista oameni care nu pot vedea legatura intre furie,resentimente, griji,anxietate, gelozie sau chiar perfectionism si durerile lor de cap,de stomac,de spate,de umeri sau racelile frecvente.Daca intrebam oamenii din jur:"Cum crezi tu ca iti pot influenta emotiile sanatatea?"vom descoperi ca aceasta legatura exista doar pentru anumiti oameni.
Unii cred ca durerea de cap este rezultatul unei alergii sau este pur si simplu genetica.Insa legatura emotii-sanatate a fost descoperita de decenii,daca nu de secole.Se stie ca oamenii nefericiti,tristi, furiosi,pesimist i si deprimati se imbolnavesc mai des decat ceilalti si au boli cronice.Unele boli sunt psihosomatice, ceea ce inseamna ca boala provine dintr-o disfunctie mentala sau de personalitate, si nu de la un organ disfunctional. Sau,altfel spus;esti bolnav nu din cauza unei disfunctii organice,ci din cauza a ceea ce se numeste conexiune minte-corp.
Care este legatura intre emotii,stare psihica si sanatate?Sistemul imunitar constituie legatura.
Fiecare emotie negativa produce un hormon puternic,numit cortizol.Este un hormon cu actiune negativa,care suprima sistemul imunitar ce ne protejeaza in mod normal de boli.Asadar, daca vrem sa fim sanatosi si sa avem un sistem imunitar puternic,e important sa fim pozitivi,optimisti, plini de viata.Aceasta este un lucru cunoscut de multi ani,insa nu de toata lumea.
Daca vrem sa ne imbunatatim ,e recomandat sa meditam ,sa avem grija de dieta,sa facem exercitii,sa ne imbunatatim sanatatea mentala si sa ramanem pozitivi.Emotiile produc schimbari biochimice in corp.Emotiile negative produc rezultate negative in corp.In fiecare corp exista un organ sau sistem care este punctul slab al intregului organism,numit in latina"locus minoris resistentiae" -locul de minima rezistenta impotriva microorganismelor. Punctul slab ar pute fi sistemul imunitar,stomacul, gatul,umerii, spatele.Daca ai probleme cu un anume organ sau sistem,gandeste- te la emotiile pe care le ai in mod frecvent.
Exista o glanda in corpul uman care iti urmareste gandurile.Acea glanda se numeste timus,se afla in cavitatea toracica si joaca un rol important in functiile sistemului imunitar.Timusul produce limfocite,numite si celule T.Ele sunt cele mai puternice instrumente in lupta impotriva bolilor si infectiilor.
O alta cale de a te imbolnavi este urmatoarea:ganduri negative/ingrijorar i/depresie/ frica/anxietate/ manie=STRES. Stresul micsoreaza numarul limfocitelor din timus.Mai putine celule T inseamna un sistem imunitar mai slab.Cu un sistem imunitar slab,orice expunere la o infectie inseamna de fapt boala.
Asadar ,stim care este legatura intre emotii si sanatate,tot ce trebuie sa facem pentru o sanatate perfecta,trebuie sa veghem la atitudinea noastra.

VIOLETA CHIRIAC
practician vindecari reconective si reconectare

Un comentariu:

  1. Lucrurile sunt mai simple decat par. Mintea noastra le complica.
    Aveti perfecta dreptate.

    RăspundețiȘtergere